Vanadingruva planeras mitt i Oviken Foto: SVT

Nya gruvplaner i Oviken

Uppdaterad
Publicerad

Nu finns nya planer på en gruva i Oviken. Denna gång är det inte uran man tänkt sig utvinna.

Det kanadensiska prospekteringsföretaget Continental Precious Minerals har under många år undersökt förekomsten av uran i länet, främst då i Oviken-området i den så kallade Viken-fyndigheten. Men det har varit låg verksamhet den senaste tiden. Men nu kan det börja hända saker.

Strax innan jul, så godkände Bergsstaten, att ett annat kanadensiskt bolag, EU Energy Corporation, får ta över samtliga 12 undersökningstillstånd som Continental har i Oviken.

Det bolaget riktar in sig på att bryta grundämnet vanadin, som finns i marken i Oviken. Enligt beräkningar som gjorts kan fyndigheten i Viken vara en av de största i världen. Bolaget spår en ökad efterfrågan på vanadin, eftersom det används i laddningsbara batterier.

Texten fortsätter nedanför bilden.

Aitikgruvan i Norrbotten är Sveriges största dagbrott. Riktigt så stor planeras inte gruvan i Oviken bli. Foto: SVT

Men en brytning är inte oproblematisk. Brytning skulle ske i ett dagbrott, som tar stor plats. Men det finns också andra ämnen i marken. Förutom vanadin, så finns uran, zink, koppar och nickel. Och hur bolaget tänker sig hantera uranet framgår inte. För att utvinna uran i Sverige, krävs tillstånd från regeringen. Sen återstår processen i hur ämnena ska utvinnas, vilket i sig kan medföra risker.

Under 2018 tänker sig EU Energy Corporation att lämna in en ansökan om bearbetningskoncession och man har knutit till sig flera andra bolag för att finansiera fortsättningen.

Omkring 320 markägare i området har fått besked om att Bergsstaten godkänt en överlåtelse, men beslutet kan överklagas till förvaltningsrätten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvplanerna i Jämtland

Mer i ämnet