Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT träffade några av dem som besökte Lillänge i Östersund i helgen. Om det var trängsel där eller inte berättar de i klippet ovan. Foto: SVT

Så såg det ut i Lillänge i helgen – med de nya skärpta corona-råden

Uppdaterad
Publicerad

Skärpta coronaråd gäller sen några dagar för exempelvis butiker i länet. Frågan är om det är något som märks. SVT  tog en titt i helgen på ett ställe där det brukar vara trängsel. Se hur det såg ut i Östersunds köpcentrum Lillänge i videon ovan och hör vad några besökare tyckte.

I torsdags fick länet som sista region lokala råd från Folkhälsomyndigheten och det regionala smittskyddet, där alla som vistas i Jämtlands län uppmanas att undvika fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med.

Nya skärpta råd

Men de lokala råden innehåller också ett beslut om skärpta allmänna råd för exempelvis arbetsplatser och verksamheter som butiker och idrottsanläggningar. Där uppmanas ansvariga för dessa verksamheter att exempelvis begränsa antalet besökare vid samma tidpunkt och anpassa öppettiderna.

Säkerhetsvakt kallas in

Butikerna i Lillänge i Östersund har utformat olika lösningar för att följa de allmänna råden, förutom olika sätt att upprätta avståndhållandet med exempelvis tejp på golvet vid kassorna, har en butik SVT talat med, kontakt med en säkerhetsvakt som kallas in när antalet besökare anses för stort. I helgen behövdes dock ingen vakt tillkallas även om besöksantalet var stort.

Vad några av kunderna tycker kan du höra i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer