Barbro Svedberg bor i Strömsunds nyaste hyreshus Foto: SVT

Nya hyresbostäder byggs

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsbristen i länet gör nu att de kommunala bostadsbolagen vågar bygga nytt igen, bara drygt ett decennium efter att bostäder revs. Barbro Svedberg, 85, är en av de nya hyresgästerna i Strömsund.

I Strömsund står ett av länets allra nyaste hyreshus. Slutbesiktningen var strax före jul och hittills har två hyresgäster flyttat in. En av dem är Barbro Svedberg, som snart fyller 86. Hon kände att det var dags att lämna gården vid Vattudalen och bo mera bekvämt.

– Allt är så modernt och nytt, säger Barbro. Här har jag tvättstuga och torktumlare i lägenheten och slipper gå i trappor.

#BOSTADSÖKES

På tomten där det nya hyreshuset står, revs ett annat 2004. Då var Strömsunds kommun med i den så kallade bostadsakuten. Bostadsbeståndet minskades under fem års tid från knappt 1600 bostäder till runt 900. För det fick kommunen drygt 11 miljoner kronor från staten.

Men bostadsläget har förändrats i kommunen. I dag står 135 personer i kö för en bostad och det finns nio lägenheter lediga i hela kommunen.

– Här i Strömsunds centralort finns det två lediga, säger Rolf Nilsson, vd på Strömsunds hyresbostäder. De är två i det här nybyggda huset. I övrigt finns det inget ledigt här.

Nybyggen i Sveg och Hackås

Det är inte bara Strömsund som bygger nytt. I Sveg ska det kommunala bostadsbolaget bygga 23 lägenheter i ett fyravåningshus, och i Hackås ska Bergs hyreshus bygga åtta lägenheter. Behovet av ytterligare nya bostäder växer i länet, men de ekonomiska förutsättningarna för att bygga nytt skiljer sig åt från storstadsområdena.

– Det finns inga banker som vill låna ut pengar åt oss, för att bygga hus i Strömsund, säger Bengt Bergqvist (S), styrelseordförande i Strömsunds hyresbostäder. Vi får låna pengar via kommunen som är medlemmar i kommunernas bank Kommuninvest.

Orättvis finansiering

Eftersom bostadsbristen nu är stor i hela landet så borde regeringen agera, menar Bengt Bergqvist (S).

– Finansieringen av boende är väldigt orättvis, säger han. I Stockholm vet man att man kan sälja det man byggt för mer än vad det kostade att bygga. Vi vet att det händer inte här. Men det kostar lika mycket att bygga för oss.

Hjälp oss att kartlägga landets hyror!

Bor du i hyresrätt, andrahand eller som inneboende? Svara på några enkla frågor om ditt boende och få reda på om du betalar mycket eller lite hyra jämfört med andra – samtidigt hjälper du oss att kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Vi vill också gärna höra din berättelse om hur det är att hyra sitt boende, eller dina bäst tips till andra som vill hyra lägenhet.

Gå till formuläret genom att klicka här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet