Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Karin Thomasson (MP), ordförande i Klimatrådet och Susanne Löfgren, länsråd. Foto: SVT

Nya miljömålet: Fossilbränslefritt i Jämtlands län 2030

Uppdaterad
Publicerad

En fossilbränslefri region till år 2030. Det är målet med en den nya energi- och klimatstrategi som tagits fram av Region Jämtland Härjedalen och Länsstyrelsen.

Målsättningen är att utsläppen av växthusgaser ska minska med minst 10 procent varje år under perioden 2020-2030. Nationellt har Sverige ett mål om en motsvarande minskning på 5-8 procent för att nå målen i Parisavtalet.

– Om man som enskild individ vill minska sina koldioxidutsläpp så kan man först och främst titta hur stora utsläpp man har och inom vilka områden, säger Karin Thomasson (MP), ordförande i Klimatrådet.

I strategin finns fem särskilt utpekade fokusområden i länet där insatser behöver ske för att målen ska kunna nås: Fossilfria transporter och arbetsmaskiner, skogen som resurs och kolskänka, förnybar energi, klimatsmarta livsmedel och hållbar konsumtion.

Hushållens konsumtionsbaserade växthusgasutsläpp i Sverige 2016. Foto: Länsstyrelsen

– Vi ser ju att transporterna är en viktig fråga för länet att jobba vidare med, men också livsmedelsfrågorna. Att äta jämtländskt och att vi har en produktion i Jämtland också, säger Susanna Löfgren, länsråd i Länsstyrelsen Jämtland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer