Nya rekommendationer för covid-test

Uppdaterad
Publicerad

Nu inför Region Jämtland Härjedalen nya rekommendationer för när man ska testa sig för covid-19. Detta för att lätta på trycket på provtagningen.

Rekommendationerna gäller från i dag, onsdag och innebär bland annat att om någon i familjen har konstaterad covid-smitta så måste man inte ta PCR-test utan stanna hemma.

Den som gjort ett snabbtest som visar på covid-19 behöver inte lämna PCR-prov.

De nya rekommendationerna införs för att frigöra kapacitet för snabb provtagning av personal inom vård och omsorg.

Nya rekommendationer för provtagning mot covid-19

  • Om känd smitta finns i familjen behöver övriga familjemedlemmar som får symtom inte göra PCR-test utan ska stanna hemma minst 7 dagar från symtomdebut. De som inte får symtom bör provta sig på dag 5 och invänta svar i fortsatt karantän.
  • De som gjort ett snabbtest som visar på covid-19 behöver inte lämna ett PCR-prov. Stanna hemma i minst sju dagar från den dag då symtomen uppkom eller dagen då testet gjordes om du inte har symtom.
  • De som gjort ett snabbtest och fått ett negativt resultat men har symtom förenliga med covid-19 bör stanna hemma och boka tid för ett PCR-test så snart som möjligt.

Källa: Region Jämtland Härjedalen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet