I veckan fick Ella Dalén ta emot de värnpliktiga som hon ska vara gruppchef för under de kommande sex månaderna. Foto: SVT

Nya rekryterna om värnplikten – ”Har hört att det är stressigt”

Publicerad

I måndags ryckte 47 nya värnpliktiga in för utbildning inom Fältjägargruppen på Frösön. Första uppgiften vara att hämta ut den personliga utrustningen och sedan inventera den. Vad som väntade efter det var föremål för viss nervositet hos vissa. 

Två par kängor, ett par gummistövlar, grönkläder och en rejäl ryggsäck var några av persedlarna som de nya rekryterna fick hämta ut i Fältjägarnas förråd på Frösön. Sedan kånkades attsamman, med viss möda för många, till gymnastikhallen för inventering så inget missats.

– Jag är lite taggad, lite nervös, jag har hört hur det kommer att bli. Att det är stressigt de första veckorna, säger Evelina Gunérus.

Närmast överordnad de värnpliktiga är deras gruppchefer. De anlände i juni och kommer att drilla rekryterna i bland annat militär etikett den närmaste tiden. Senare kommer även deras fysik att sättas på prov, enligt Ella Dalén som är gruppchef.

– Det kan uppfattas som fysiskt för att det är ny utrustning och ett annat sätt att använda kroppen, att gå mycket och så, men det kommer bli värre fysiskt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.