Regionstyrelsens ordförande Mats Gärd vill satsa rejält på hälsocentralerna

Nya skattekronor till hälsocentralerna

Uppdaterad
Publicerad

Den aviserade skattehöjningen väntas ge 140 miljoner kronor. Kronor som inte ska frisera underskottet utan istället bland annat gå till hälsocentralerna.

Hälsocentralerna ska stärkas. Det är regionstyrelsens ordförande Mats Gärd (C) tydlig med. Skattehöjningen ska inte försvinna in i underskottet.

– Nej, så är det, säger Mats Gärd. Primärvården ligger mig varmt om hjärtat.

Ny utredning i gång

Politikerna är helt ense – en skattehöjning var nödvändig. En höjning med 50 öre ska ge en möjlighet att utveckla hälsocentralerna. Mats Gärd, som leder utredning om hälsocentralerna, är väl medveten om att hälsocentralerna krävt en höjning av den peng som kommer med varje listad person.

– Jag kan inte föregå något som ska vara klart i maj, säger han.

Avtalen sägs upp

Avtalen med hälsocentralerna ska sägas upp och en ny beställning ska tas fram. Mats Gärd medger ändå att det är troligt att ersättningen höjs.

Idag får hälsocentralerna mellan 240 och 340 kronor per listad person i månaden. Ersättningen varierar med tanke på avstånd och olika åtaganden.

Unga med psykisk ohälsa ökar

Antalet unga vuxna som söker hjälp för psykisk ohälsa ökar. Det är en faktor som hälsocentralerna vill ha medel för.

– Ja, jag har fått de signalerna och det ska vi beakta, säger Mats Gärd.

I maj ska politikerna som ser över hälsovalet presentera ett konkret förslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.