Nya vädervarningar från SMHI under söndagen. Foto: SVT.

Nya vädervarningar från SMHI under söndagen

Uppdaterad
Publicerad

Det norska ovädret Gyda som drog in över norra Sverige för några dagar sedan har drabbat skolor, tåg och människor som har uppmanats att hålla sig borta från både vägar och fjäll.

Nu utfärdar SMHI flera nya vädervarningar.

Under söndagskvällen ligger en orange varning, den näst högsta nivån, för mycket hård vind och snöfall för delar av fjällen i Jämtlands och Dalarnas län.

En snabbt ökande väst-sydvästlig vind som vrider till nordväst drar in under kvällen och på kalfjället kommer det att vara mycket hård vind i kombination med snöfall, kortvarigt stormstyrka.

SMHI avråder personer starkt från att ge sig ut på fjället och skriver att räddningsinsatser i fjällmiljö kommer att försvåras.

Det finns också en orange varning för kraftig vind med stormvindbyar över Härjedalen, Hälsingland och Medelpad. Kortvarigt väntas vindbyar på 22-27 m/s. Det kan även komma snö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.