Projektet drar igång i november och ska gynna både seniorerna och de nyanlända ungdomarna. Foto: Henrik Montegomery, TT/Håkan Mosvold, TT.

Nyanlända ska hjälpa äldre med sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska nyanlända ungdomar jobba som IT-guider åt seniorer i Östersund. Tanken är att de ska besvara de äldres frågor och samtidigt öva på språket.

Det är Östersunds kommun som tillsammans med den ideella föreningen Enter Sweden driver projektet. IT-guiderna kommer besöka olika mötesplatser för seniorer och startar på Östersunds bibliotek.

Får hjälp med digitala funderingar

På träffarna kan de äldre få svar på sina frågor kring till exempel sociala medier, bank-ID eller streaming av film eller musik. Träffarna kommer hållas på kvällstid och på helger.

– Det ska inte krocka med deras studier, säger Jon Söder, integrationssamordnare på Östersunds kommun.

”Möjlighet att jobba sig uppåt”

– Tanken är att ungdomarna ska växa med uppgifterna och att det ska vara möjligt att jobba sig uppåt och få mer arbetslivserfarenhet, säger Morteza Akbari som är utbildningsledare för de nya IT-guiderna i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.