Nu får Sveg två närvårdsplatser igen, och en korttidsplats. Nytt avtal är på plats. Foto: Härjedalens kommun och Arkivet/SVT

Nu öppnar närvårdsavdelningen i Sveg igen

Publicerad

Den 5 september slår dörrarna till närvårdsavelningen, NÄVA, i Sveg upp igen. I våras rapporterade SVT om att närvårdsavdelningen, NÄVA, i Sveg var hotad. I samband med det sa två sjuksköterskor som arbetade på närvårdsakuten upp sig.

I juni stängde NÄVA i Sveg och de tre närvårdsplatserna försvann. Nu är ett nytt avtal på plats och två av tre närvårdsplatser har räddats. Kommunen och regionen har tillsammans arbetat fram avtalet.

– Det är detaljerna i avtalet och inte minst ekonomin för hur kostnaderna ska fördelas som har tagit tid. Men ambitionen att få till avtalet har varit lika stark från kommunen och regionen, säger socialchef Anda Embretzen.

En korttidsplats ersätter en närvårdsplats

Korttidsplatsen bedriver kommunen i egen regi.

– Den kan vara istället för vård i hemmet när inte hemtjänsten räcker till och man inte behöver hjälp mer än för en viss period. Ibland kan man vara på korttidsplatsen i väntan på plats på äldreboende, säger Anda Embretzen.

Regionen har det medicinska ansvaret för närvårdsplatserna, men de bemannas av kommunens personal.

– De är direkt inriktade mot medicinska behov. Till exempel när läkaren ser att man behöver en behandling men inte behöver åka till Östersunds sjukhus, men att det inte heller är lämpligt att vara hemma.

Det nya avtalet gäller i ett år, men om alla är eniga kan avtalet förlängas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.