Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Projektledaren Ylfva Wistrand hoppas att man genom den nya strategin långsiktigt kan motarbeta extremism i kommunen. Hör mer i klippet. Foto: SVT

Nytt projekt ska förhindra våld och extremism i Strömsund

Uppdaterad
Publicerad

Strömsunds kommun har startat ett nytt projekt som ska motarbeta våldsbejakande extremism i kommunen och främja demokratiska värderingar. Målet är en ny strategi som ska se till att antidemokratiska idéer inte får fäste.

Projekt, som heter  STAD – strategiskt arbete för demokrati, har som mål att ta fram en strategi för att motverka radikalisering och våldsbejakade extremism som kommunens förvaltningar kan använda i sitt arbete.

– Det finns extrema strömningar på flera håll i samhället, till exempel höger-och vänster extremism och radikal islamism. Dessa möjliggör ofta varandra så vi vill, via demokratifrämjande arbete, förhindra att individer som befinner sig i riskzon radikaliseras, säger projektledaren Ylfva Wistrand.

Gott exempel för andra kommuner

Strömsunds kommun ansökte om medel för projektet i fjol och har nu fått strax över en miljon kronor från statliga Center mot Våldsbejakande Extremism för att genomföra det. Wistrand menar att det är viktigt att en kommun som Strömsund får genomföra den här typen av satsning.

– Även om vi är en glesbygdskommun i Norrlands inland så räknas vi så det är kul att vi blir synliggjorda på det här sättet. Jag hoppas vi kan bli ett gott exempel för andra kommuner, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer