Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kjell-Arne Blom på Trafikverket i Jämtland berättar om att man har stora problem med skoteråkare som kör över järnvägen i Storlien. Foto: Maria Harning/SVT och SVT arkiv

Obehöriga på järnvägsspåren stort problem i Jämtland

Uppdaterad
Publicerad

Trots högre stängsel och fler bevakade övergångar minskar inte problemet med så kallat spårspring i Jämtland. Trafikverket vill i en kampanj påpeka det livsfarliga i att befinna sig på järnvägsspåren.

När någon obehörig befinner sig på järnvägsspåret, rapporterar lokföraren det till Trafikverket. Ibland får det till följd att tågen stoppas på en sträcka, för att spåren ska kontrolleras.

Det är inte bara att folk genar till fots över järnvägen som ställer till det. I Storlien tillexempel är det snöskotrarna som är problemet.

– Där är det väldigt mycket snöskotrar och där går järnvägen rakt genom byn, säger Kjell-Arne Blom på Trafikverket.

Nu planerar Trafikverket åtgärder för att minska riskerna.

Lokförarna har kamratstödjare

För lokförarna är obehöriga på spåren ett stort problem. Henrik Persson är både lokförare och kamratstödjare. Det innebär att han stöttar förare som varit med om en händelse där folk varit på spåren. Han har själv varit med om många incidenter

– Jag har sett människor med rullstol ta sig förbi nedfällda bommar, berättar han.

I klippet nedan hör du mer om hur man reagerar som lokförare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lokföraren Henrik Persson berättar hur man reagerar när någon är på spåret framför tåget. Foto: Maria Harning/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.