Hör Lennart Ivarsson, vd i ÖFK, om Överklagandenämndens beslut i klippet ovan. Foto: Bildbyrån/SVT

Överklagandenämnden beviljar elitlicens för ÖFK

Uppdaterad
Publicerad

Östersunds FK beviljas elitlicens för kommande säsong och kommer därmed att spela i allsvenskan. Det meddelade Överklagandenämnden på måndagen.

I slutet av november meddelade Licensnämnden att ÖFK inte beviljas elitlicens till nästa säsong på grund av sina ekonomiska problem. Det innebar att ÖFK degraderades till Superettan.

Beviljas nu elitlicens

Beslutet överklagades till Överklagandenämnden som sammanträdde i onsdags och på måndagen kom beskedet om att ÖFK beviljas elitlicens för nästa år.

ÖFK i ekonomisk kris

– Det känns jätteskönt, vi har jobbat hårt för att ta fram underlag och därmed övertyga Svenska Fotbollförbundet om att vi klarar av att genomföra kommande säsong i Allsvenskan, säger Lennart Ivarsson, vd i ÖFK på klubbens hemsida och fortsätter:

– Vi har på punkt efter punkt klartgjort för Överklagandenämnden att vi har läget under kontroll. När det gäller ”Ghoddos-affären” har vi reserverat cirka 10 miljoner kronor i kommande säsongs budget, något som vi förklarat för Licensnämnden men som nu har klargjorts ytterliggare.

Så har nämnden resonerat

Enligt Överklagandenämnden var beslutet enhälligt. I en kommentar på Svenska Fotbollförbundets hemsida säger Martin Holmgren, ordförande i Överklagandenämnden:

– Överklagandenämnden har visserligen funnit att de förligger ett antal osäkerheter kring Östersunds bedömningar av att kunna bedriva sin verksamhet under säsongen 2020. Regelverket kräver dock att en förenings bedömningar ska vara ”uppenbart orealistiska” för att elitlicens ska kunna nekas. Utifrån det material som Östersund presenterat, vilket till viss del skiljer sig från det som åberopades vid Licensnämndens prövning, har Överklagandenämnden konstaterat att Östersunds bedömningar inte är ”uppenbart orealistiska”, varför överklagandet har bifallits och elitlicens har beviljats.

Bakgrund: Turerna kring Östersunds FK

April 2018: Ekobrottsmyndigheten genomför en razzia mot det kommunala bostadsbolaget Östersundshem där vd:n Daniel Kindbergs arbetsdator beslagtas. Kindberg anhålls misstänkt för ekonomisk brottslighet. Kort därefter säger Daniel Kindberg upp sig från jobbet som vd för Östersundshem. Han tar också timeout från sitt uppdrag som ordförande för ÖFK.

10 december 2018: Åklagare Nicklas Jeppsson väcker åtal mot Daniel Kindberg och ytterligare två män. Åtalspunkterna är bland annat grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. Enligt åtalet ska Kindberg, tillsammans med en man anställd på byggföretaget Peab och en transportföretagare från Sollefteå, ha fört ut mer än 15 miljoner kronor från Östersundshem, via Peab och via transportföretaget i Sollefteå. Pengarna har slutligen mestadels hamnat hos fotbollsklubben Östersunds FK.

5 september 2019: Den 13 dagar långa rättegången mot Kindberg och de andra två männen inleds i Härnösands tingsrätt.

5 november: Domen faller mot Kindberg och de två andra männen. Kindberg döms till tre års fängelse samt näringsförbud i fem år. Han döms även att, tillsammans med de två andra männen, betala skadestånd på omkring 13 miljoner kronor. Samtidigt blöder klubben ekonomiskt och riskerar att bli av med elitlicensen om man inte lyckas få ordning på räkenskaperna.

19 november: Kindberg överklagar tingsrättens dom. Den överklagas snart även av åklagaren.

26 november: Svenska fotbollförbundet meddelar att Östersunds FK inte beviljas elitlicens inför 2020.

3 december: ÖFK överklagar licensnämndens beslut till överklagandenämnden.

10 december: Klubben skickar in kompletterande uppgifter.

18 december: Överklagandenämnden sammanträdde.

23 december: Överklagandenämnden meddelar sitt beslut: ÖFK:s överklagan bifalls, vilket innebär att klubben behåller sin elitlicens – och allsvenska plats.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ÖFK i ekonomisk kris

Mer i ämnet