Foto: SVT / arkiv

ÖFK:s bolag Driftaren överklagar företagsboten

Uppdaterad
Publicerad

Under Kindbergrättegången dömde Ångermanlands tingsrätt ÖFK:s bolag Driftaren att betala 500 000 kronor i företagsbot. Nu har bolaget överklagat företagsboten till hovrätten.

Det var den 5 november som domen i Kindberg-rättegången kom. Driftaren dömdes då att betala 500 000 kronor i företagsbot. Om detta skrev tingsrätten i sin dom:

Daniel Kindberg döms för grovt bokföringsbrott i Driftaren. Brottet har begåtts i näringsverksamhet och har anknytning till verksamheten i Driftaren. Som anges under åtalspunkten 7 har Daniel Kindberg varit en s.k. faktisk företrädare i Driftaren AB som haft ett bestämmande inflytande i bolaget och haft en sådan ställning att haft befogenhet att fatta beslut hos Driftaren.”

I sin överklagan till hovrätten bestrider Driftaren att Daniel Kindberg haft ett bestämmande inflytande i bolaget efter den 13 mars 2013 och menar att han inte haft befogenhet att fatta beslut för bolagets räkning. Om förutsättningarna för företagsbot ändå anses föreligga anser bolaget att beloppet ska jämkas, det vill säga minskas:

”Det föreligger särskilda skäl. Vidare så skall jämkning ske mot bakgrund av att reaktionen på brottsligheten skulle bli oproportionerligt sträng för Driftaren. Driftaren bedriver idag ingen verksamhet och har en mycket ansträngd ekonomisk situation”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ekobrottmålet mot Daniel Kindberg

Mer i ämnet