Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hade ÖFK kunnat värva spelare i sommar, om det varit tillåtet? Hör vd:n Michael Schahine berätta om det ekonomiska läget i klippet. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Östersunds FK:s ekonomi fortfarande pressad: ”Att åka ur allsvenskan vore katastrof”

Uppdaterad
Publicerad

När allsvenskan börjar igen är ÖFK-spelarnas huvuduppgift att ordna så att laget inte åker ur. För klubben som helhet handlar det om att ta sig igenom en ekonomisk hinderbana, med många fallgropar.

Inför 2021 hade ÖFK ett negativt eget kapital på 23 miljoner.

– Men aktiekapitalet är återställt i dag, säger ÖFK:s vd Michael Schahine.

Det återställdes 30 december 2020.

Inte heller ska klubben i dag ha några skulder hos Kronofogden. Om man undantar det som kan betraktas som vanliga leverantörsskulder så finns två rejäla poster. Å ena sidan så släpar ÖFK efter med hyror till kommunen.

– Vi betalar av den skulden med 200 000 i månaden och det är inte aktuellt att försöka slippa undan den. Det här handlar i grunden om skattebetalarnas pengar, menar Schahine.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vd:n om Kindberg Foto: SVT arkiv

Genom coronan ges anstånd med att betala in skatter och den möjligheten har ÖFK tagit. Men förr eller senare ska skatten ändå in och uppskattningsvis ligger skatteskulden i dag på omkring 10 miljoner.

Men den ekonomiska verkligheten utspelar sig också på planen – om ÖFK skulle åka ur allsvenskan så...

– Det vore fullständig katastrof. Då ser jag inte i dag hur vi ska överleva och jag vill helst inte tänka på det scenariot, säger Schahine.

I klippet längst upp i artikeln svarar Michael Schahine på våra frågor om ÖFK:s ekonomi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

ÖFK i ekonomisk kris

Mer i ämnet