ÖFK-spelarna har tillsammans ett marknadsvärde på över 150 miljoner kronor. Foto: Bildbyrån

ÖFK-truppen värd tio gånger mer än GIF Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Östersunds FK:s framgångar i Europa League under 2017 har gett resultat. Lagets spelartrupp har nu ett marknadsvärde på över 150 miljoner kronor, vilket betyder att endast ett lag i Allsvenskan – Malmö FF – har ett högre värderat lag.

Enligt Fotbollstransfers.com är Malmö FF värt strax över 160 miljoner kronor, vilket betyder att de är det högst värderade laget i Allsvenskan.

På andra plats ligger Östersunds FK med ett totalt värde av strax under 154 miljoner kronor. Detta gör att laget är värt nästa tio gånger mer än GIF Sundsvall, som ligger på strax under 16 miljoner.

ÖFK i Europa League

ÖFK:s Ghoddos och Sema i toppen

Kanske är det inte så konstigt att ÖFK:s värde ligger på en så pass hög nivå. Både ÖFK:s Saman Ghoddos och Ken Sema är två av de spelare i Sverige som har högst värde.

I topp ligger Malmö FF:s Anders Christiansen på 30 miljoner och därefter kommer Saman Ghoddos på 25 miljoner. Strax under honom ligger Ken Sema som är värd 23 miljoner kronor.

Även ÖFK:s Fouad Bachirou drar upp lagets marknadsvärde då han är värd 15 miljoner kronor, alltså nästan lika mycket som hela GIF Sundsvalls spelartrupp.

Här kan du se marknadsvärdet på alla ÖFK-spelare.

Hur värderas fotbollsspelare?

Utgångspunkten ligger först och främst på spelarens prestation samt vilken liga och klubb spelaren håller hus. Därefter är ålder, position, skadebenägenhet, speltid och landslagsspel viktiga komponenter. Ju yngre en spelare är, som får speltid, ökas värdet eftersom attraktionsnivån höjs.

Vilken ekonomisk situation spelarens klubb har är en annan faktor som kan påverka värdet. Att större klubbars varumärke sedan späder på en spelares attraktionsnivå ökar också värdet.

Spelares varumärke spelar också in. Där kan populäriteten utanför fotbollen påverka spelares attraktionsnivå på marknaden. Men även bakgrund, spelstil och attityd spelar roll. Image har blivit allt viktigare för fotbollsspelare.

Källa: Fotbollstransfers.com

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ÖFK i Europa League

Mer i ämnet