Foto: SVT

ÖFK:s restaurang ökade markant i värde

Uppdaterad
Publicerad

På kort tid värderades en restaurang som ÖFK har upp med flera miljoner kronor. Det var avgörande för att föreningen skulle kunna få plussiffror och därmed elitlicens. Det menar Uppdrag granskning, men inom föreningen avfärdar man de uppgifterna.

I Uppdrag gransknings reportage om ÖFK lyfts bland annat den restaurang som ÖFK har på Jämtkraft arena fram.  Det är en barackbyggnad som skänktes till ÖFK 2012. Uppdrag granskning visar att ÖFK-ledningen då uppgav att den var värd 1,1 miljoner kronor.

Enligt föreningens årsredovisning 2012 såldes sedan restaurangen för 3,2 miljoner kronor. Något som revisorerna menar är av avgörande betydelse för klubbens framtida ekonomi.

Fast det visar sig senare att restaurangen aldrig säljs. Istället bokförs den varje år som en tillgång. Fast nu är den värderad till 3,1 miljoner kronor. En siffra som enligt Uppdrag granskning är avgörande för att ge ÖFK plussiffror och därmed elitlicens.

Daniel Kindberg är föreningens tidigare ordförande. Han menar att Uppdrag granskning är helt fel ute.

– De påstår att restaurangen skulle vara såld och luftfakturerad men det är fel. De har missuppfattat och vet inte vad de pratar om, säger han.

Pekar på två värderingar

Även Niclas Lidström, föreningens medieansvarige, anser att uppgifterna är felaktiga. Han pekar på att det finns två värderingar av restaurangen som visar att den faktiskt är värd 3,1 miljoner kronor.

SVT har sett de två värderingar som föreningen hänvisar till. I båda fallen bygger värderingarna på en bedömning utifrån de uppgifter de fått från klubben. Man har inte varit på plats på arenan där restaurangen står.

En gjordes 2016 och i den står bland annat att någon besiktning inte skett och att ”större osäkerhetsmarginal än normalt råder” just på grund av det.

Båthusdel tas upp

Den andra värderingen är från 2013. Inte heller här har någon besiktning på plats skett. I den bedömningen står det bland annat att fasaden är ”byggd av vildmarkspanel” och att ”båthusdelen har plats för 53 personer”. Längs med båthusdelen ”är det också en 33 meter lång försänkt angöringsbrygga”.

* Finns det någon angöringsbrygga där på restaurangen?

– Jag vet inte vad som fanns då eller inte, säger Niclas Lidström.

Han tycker ändå att värderingarna är bra.

– Jag är väldigt trygg i det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.