Sanna Matsson är gruppchef på avdelningen för grova brott vid Östersundspolisen. Foto: SVT

Polisen: Ofta unga kvinnor kring grovt kriminella

Publicerad

Polisen beslagtog sprängmedel och vapen i en lägenhet i Torvalla. I lägenheten fanns också två tjejer som inte misstänks ha med beslaget att göra.

Nu berättar polisen Sanna Matsson om de kvinnor som finns i periferin kring grovt kriminella män.

Kvinnorna i lägenheten i Torvalla berättade i förhör som senare genomfördes att de var i lägenheten för att festa. Det är inget ovanligt, enligt polisen finns ofta flera andra personer runt kriminella, en så kallad svans.

Att just unga kvinnor dyker upp i den här typen av utredningar är inte ovanligt. I till exempel den omfattande människorov-utredningen som rullades upp under 2019 syns också kvinnor i periferin, både som flickvänner och som kompisar.

Sprängmedel hittades i Torvalla

– Det vi ser med tjejerna kring den här gruppen är att de ofta är i en relation med en redan kriminell pojkvän. Mycket av det man gör, gör man för hans skull, säger Sanna Matsson som jobbar som gruppchef för grova brott vid polisen i Jämtlands län.

Ser ni inom polisen några risker för de här tjejerna?

– Det finns risker för alla som är i kriminalitet, säger Sanna Matsson. 

Förebyggande arbete a och o

Hon påpekar att det inte bara är tjejer som rör sig runt kriminella. Även killar finns där. För polisen gäller det att i samtliga fall försöka få dem att snabbt bryta och byta miljö.

– Det förebyggande arbetet är jätteviktigt, säger Sanna Matsson.

Samtidigt är det inte alltid de lyckas.

– Det är så klart jättefrustrerande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängmedel hittades i Torvalla

Mer i ämnet