Så varar ÖIK:s ordförande om utebliven satsning på damhockey.

ÖIK-ordförande: Vi måste bygga upp underifrån

Uppdaterad
Publicerad

Tränarna menar att de hade förutsättningar att bilda ett damlag, men ÖIK:s ordförande är av annan åsikt. Det var också därför de inte fick så många träningspass som de ville ha.

– Vi har inte tillräckligt underlag för ett damlag. Det är för få spelare, säger Mikael Krusenberg som är ordförande i ÖIK.

Men tränare och lagledare är ju av annan åsikt – att det fanns förutsättningar och att man måste början någonstans.

– Ja, men där vi måste börja är med barn- och ungdomssatsning på tjejer. Så att vi bygger underifrån och faktiskt får ett underlag.

20 av 600 spelare är tjejer

Mikael Krusenberg berättar att de vill samarbeta med andra föreningar för att på så sätt få fler spelande tjejer. För klart är att Östersunds IK är en killdominerad förening. Av klubbens 600 spelare är endast ett 20-tal tjejer.

Medan mindre killar så småningom kan kliva upp i äldre lag och kanske till och med i a-laget, finns inga sådana kliv att ta för tjejer. I klubben får alla tjejer och damer träna tillsammans, från sju år och uppåt.

Ni har ändå satsat på herrverksamheten?

– Det är av gammal hävd och vana, hockey har varit en killsport i alla år. Så där har vi ett jättejobb att göra, men återigen ska vi börja på barn- och ungdomssidan och bygga upp.

Ingen strategi för damer i verksamhetsplanen

Mikael Krusenberg återkommer flera gånger till att de vill satsa på tjejer för att på sikt kunna ha ett damlag. Men i deras verksamhetsplan för de närmaste åren finns ingen uttalad strategi för hur de ska få fler tjejer att spela. Inte heller damverksamheten tas upp särskilt. Endast i epilogen står det att de önskar ett damlag i seriespel.

– Det finns i epilogen eftersom det är något vi bygger på längre sikt. Men vi måste ha underlag och spelare för det.

Så när kan ÖIK ha ett damlag?

– Förhoppningsvis så fort som möjligt men det är ett långsiktigt projekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.