Foto: SVT

Orkannivå på byvinden i fjällen under busvädret

Uppdaterad
Publicerad

Det har blåst rejält i fjällen det senaste halva dygnet, och regnat en hel del. Mest blåste det i Stekenjokk och Blåhammaren, med över 33 meter per sekund i byvindarna lokalt på kalfjället. Det är orkanstyrka.

SMHI varnade för hårda vindar i fjällen senaste dygnet. Och nu har vindstyrkornas toppvärden registrerats i väderdatorerna.

Starkaste byvinden uppmättes i Stekenjokk i Västerbotten nära gränsen till Jämtland, med 33,6 meter per sekund vid elvatiden på lördagsförmiddagen. (Medelvind 28,7 meter/sekund).

I Blåhammaren i Jämtland blåste det nästan lika hårt i byvinden vid femtiden på lördagsmorgonen: 33,3 meter per sekund. (Medelvinden var då 19,5 meter per sekund). Gränsen mellan storm och orkan i vindstyrka går vid 32,7 meter per sekund.

Som jämförelse kan nämnas att under den blåsiga fredagen på Västkusten så blåste det som mest 32 meter per sekund i byvinden på Väderöarna. Men under lördagen var Jämtlands- och Västerbottens-fjällen blåsigast i landet.

Blåst i fjällen avtar till kvällen

SMHI uppger i sin prognos på lördag eftermiddag att fredagens djupa lågtryck med kraftig blåst är på väg längs norska kusten upp mot Lofoten. Det medför regn och skurar i västra Norrland och blåsigt väder, speciellt i fjällen.

Redan i eftermiddag eller kväll så väntas vindarna i fjällen avta i styrka, men i Lapplandsfjällen dröjer regn och skurar kvar under det det närmaste dygnet (lördag till söndag), enligt SMHI:s prognos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.