Foto: SVT

Orkanstyrka i Jämtlandsfjällen

Uppdaterad
Publicerad

Vindstyrkorna har ökat allt mer i fjällen under onsdagens eftermiddag och kväll. I Blåhammaren har orkanstyrka på 33 meter per sekund uppmätts i byvindarna. Även Sylarna har haft orkanstyrka i byvindarna.

Enligt SMHI:s observationer på onsdagsdygnet har det blåst mest i landet just i Blåhammaren i Jämtlandsfjällen. Under dagen uppmättes som mest 33,1 meter per sekund i byvinden. Även under kvällen har vindstyrkorna i byvindarna i Blåhammaren och Sylarna legat på orkanstyrka, vilket innebär minst 32,7 meter per sekund.

Även när det gäller medelvind ligger Blåhammaren i topp för landet under onsdagen, med som mest 28,1 meter per sekund under dagen. Under kvällen var medelvinden 27,4 meter per sekund enligt SMHI.

”Bör inte vara i fjällen”

SVT:s meteorolog Nils Holmqvist säger att det kan bli storm i utsatta dalgångar och på kalfjället i norra fjällkedjan, och kanske orkanbyar också.

– I kombo med snöbyar bör man inte vara i fjällen. Inte utan ordentligt skydd, typ stuga, säger Nils Holmqvist om det hårda fjällvädret.

På torsdagen gäller klass 2-varning för snöfall med kraftig drivbildning i länet utom fjällen, och klass 1 i fjällen.

SVT Väder finns den senaste väderrapporteringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.