Lennart Sten är hundägare och jägare och är oroad över att den mystiska hundsjukdomen i Norge ska komma till Sverige. Foto: Vidar Ruud,TT och Björn B Schäfer, SVT

Oro för norska hundsjukan under ripjakten

Publicerad

På måndag öppnar ripjakten för utländska jägare. Då väntas ett stort antal norska hundar komma till den svenska fjällvärlden.

I Norge har ett stort antal hundar insjuknat i kräkningar och svår diarré. Ett 30-tal hundar har dessutom avlidit. Norska myndigheter vet i dagsläget inte vad hundsjukdomen beror på men säger att den inte verkar vara smittsam.

Många norska hundar

På måndag den 16 september förväntas ett stort antal norska hundar delta i svenska ripjakten, som då öppnar för utländska jägare. Men Svenska jägareförbundet är skeptiska till det så länge hundsjukdomen inte är helt under kontroll i Norge.

Vill stänga gränsen

– Här borde svenska myndigheter agera efter försiktighetsprincipen och tillfälligt stänga gränsen för norska hundar tills man klarlagt vad det är för sjukdom och att den verkligen inte är smittsam, säger Magnus Hansson som är jaktvårdskonsulent på Svenska jägareförbundet i Jämtland.

Det är Jordbruksverket som kan ta ett sådant beslut, men där finns inga sådana planer. Länsveterinären i Jämtland, Åsa Regnander Dahl, säger i en kommentar till SVT Jämtland att det enda de kan göra är att vädja till norska jägare att lämna sina hundar hemma.

Undvik kontakt

I ett pressmeddelande uppmanar också länsstyrelsen att svenska hundar, i möjligaste mån, bör undvika närkontakt med norska hundar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer