Så här fördelas pengarna i länet

Statliga pengar till boende blev räddningen för ensamkommande

Publicerad

Ingen ville betala boendet för de ensamkommande ungdomar som fick tillfälligt uppehållstillstånd för att gå gymnasiet i och med den nya lagen. Men till sist beslöt riksdagen om extra pengar till kommunerna för att de inte skulle bli hamna på gatan.

När riksdagen klubbade gymnasielagen i somras blev det uppenbart för kommunerna att ingen tänkt på vem skulle betala för ungdomarnas boende.

Migrationsverket sa nej och hänvisade till att ungdomarna fått uppehållstillstånd och därmed inte skulle bo kvar i boenden för asylsökande. Kommunerna sa också nej, och hänvisade till att ungdomarna skulle ses om vilka bostadssökande som helst eftersom de fyllt 18 år.

Förslag: Köa på akutboende

I Östersunds kommun, där 42 ungdomar  fått ett tillfälligt uppehållstillstånd, hade man till en början ett drastiskt förslag: de ensamkommande skulle varje kväll konkurrera med bland annat missbrukare för en säng på akutboendet.

Men kommunerna ville inte ha hemlösa ungdomar. Till sist kom det statliga pengar, och sammanlagt har länets kommuner fått 16 miljoner kronor som är öronmärkta för ensamkommande ungdomar. I dag ska ingen ensamkommande vara hemlös.

Mycket viktigt att det kom statliga pengar, säger socionom Sabina Esp. Foto: SVT

– Det var viktigt att pengarna kom. De här ungdomarna behöver bostad och stöd, precis som svenska ungdomar som har stöd av föräldrar även om de fyllt 18 år, säger socionom Sabina Esp.

Olika lösningar

Kommunerna har löst situationen på olika sätt. Till exempel har Strömsunds kommun nyttjat tomma lägenheter i Backe och ska öppna ett korridorboende i Strömsund.

I Bergs kommun har man använt platser på HVB-boenden, och Östersunds kommun har skrivit ett avtal med Östersunds församling om boenden för 30 ungdomar. De senare är platser i ett korridorboende och i sju Attefallshus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.