Orosanmälningar i Strömsund har ökat

Uppdaterad
Publicerad

Varje år får kommunerna in ett stort antal orosanmälningar kring barn som far illa. I Strömsunds kommun har anmälningarna dessutom ökat. I klippet ovan kan du höra mer om vad det kan handla om.

Mellan 2014 och 2016 fick Strömsunds kommun in ungefär 180 orosanmälningar gällande barn per år. 2018 års preliminära siffror visar på 230 anmälningar.

– Det kan handla om en oro för fysiskt eller psykiskt våld, säger Karin Näsmark (S) ordförande för socialnämnden i Strömsunds kommun.

Socialtjänsten har det yttersta ansvaret för att skydda barn som far illa. Om socialtjänsten misstänker allvarliga missförhållanden utifrån det egna arbetet ska en intern Lex Sarah-utredning ske. Är missförhållandet allvarligt ska det rapporteras till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Syftet är att åtgärda misstag och undvika upprepning.

Inga Lex Sarah-anmälningar

En genomgång som SVT Nyheter och Uppdrag granskning gjort visar att 51 kommuner aldrig gjort en Lex Sarah-anmälan om barn. En av dessa kommuner är just Strömsunds kommun. Något som de själva uppmärksammat.

– Inom äldreomsorgen har vi varit duktiga på att uppmana att göra Lex Sarah-anmälningar eftersom man ser det som en del i kvalitetsarbetet, men vi har sett att det varit lite från individ- och familjeomsorgen.

Varför det är så vet hon inte riktigt.

– Det är något som vi behöver titta på.

Barnen ska inte ha drabbats

Karin Näsmark poängterar ändå att rättsäkerheten för barnen inte ska ha påverkats av det låga antalet Lex Sarah-anmälningar. 

– Orosanmälningarna som kommer in tar man hand om inom ett dygn och är det risk för hot och våld så kan det bli ett omedelbart omhändertagande, säger hon.

Samtidigt pekar hon på vikten av Lex Sarah-anmälningar. Kommunen kommer därför att se över och arbeta med rutinerna för Lex Sarah.

– Det är ett bra hjälpmedel för att höja kvaliteten.

Vad är Lex Sarah?

Anställda inom socialtjänsten har ansvar att rapportera missförhållanden inom verksamheten och den som bedriver verksamheten ska sedan utreda, avhjälpa och undanröja dessa.

Om utredningen visar på ett allvarligt missförhållande så finns det en skyldighet att upprätta en Lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Syftet med anmälan är att komma till rätta med problemen, samt att motverka liknande missförhållanden i framtiden.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.