Foto: SVT

OS-ryttaren Jens Fredricson bjöd in till inspirationsdag i Tanne

Publicerad

I fredags lockades ett 30-tal av länets rid- och hoppintresserade till Östersund-Frösö Ridklubb ute i Tanne för hoppträning och föreläsningar av en OS-medaljör.

Evenemanget är det första i sitt slag i Jämtland och målsättningen med dagen är att skapa ett större intresse för välmeriterande tränare att besöka Norrland.

En av dem är OS-ryttaren Jens Fredricson som deltagit i såväl OS i London 2012 samt vunnit ett EM-brons i lag 2013, för att nämna några meriter.

Är stallmästare till vardags

Om Jens efternamn låter bekant så finns det en anledning till det. Hans yngre bror Peder Fredricson är sedan tidigare ett välkänt namn inom ridsporten med finfina meriter, däribland som vinnare av stora Jerringspriset 2017. 

Jens Fredricson arbetar till vardags som stallmästare och hopplärare på Ridskolan Strömsholm där han ansvarar för skolhästarnas utbildning samt ridlärarnas vidareutveckling.

Han hade blivit tillfrågad flera gånger av Östersund-Frösö Ridklubb om att komma upp till Jämtland för att hålla i utbildningar och träningar, innan han slutligen tackade ja.

– Det är klart att man inte kan säga nej hur länge som helst, säger Jens Fredricson med ett skratt.

”Otroligt vacker kväll”

På fredagsförmiddagen arbetade Jens med ridtränare och ridlärare där de talade om pedagogik inom ridsporten.

– Ens egen utveckling styrs ju antingen av rädsla eller nyfikenhet. Om man kan jobba med sin nyfikenhet istället för sin rädsla så blir resan mycket kortare mot sina mål.

Jens Fredricson själv kommer sannerligen inte glömma sin tid i Östersund och Jämtland i första taget.

– I går kväll var det en otroligt vacker kväll. Sen den här entusiasmen som finns hos de här ryttarna. Det är 20 minusgrader, det är fullt med snö, man kommer med fina hästar, med jättemycket ambitioner och verkligen tränar – jag är väldigt imponerad faktiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.