Östersund är årets studentstad

Uppdaterad
Publicerad

Östersund har utsetts till årets studentstad av Sveriges Förenade Studentkårer, SFS. Det är första gången som Östersund får utmärkelsen.

Östersund har länge jobbat för att bli årets studentstad. Studentkåren, Mittuniversitetet, kommunen och näringslivet har tillsammans arbetat för att göra stan bättre för studenterna. I SFS:s motivering till utmärkelsen kan man läsa:

”Utmärkelsen går därför till en stad som inte räds över nya utmaningar. En stad som alltid har utveckling i fokus. En stad som är beredd att göra allt för att studenterna ska trivas – före, under, och efter sin utbildning.”

Gläds men ser utmaningar

Mats Tinnsten, prorektor vid Mittuniversitet är glad:

– Det jag tycker är roligt är att det är en utmärkelse som inte bara är grundad på universiteten utan också allt som är runt omkring, säger han.

Men samtidigt finns utmaningar.

– Jämtland har tillsammans med Gotland den lägsta övergångsfrekvensen från gymnasiet till högre studier. Där har vi något som vi måste jobba med, säger Mats Tinnsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.