Östersund måste betala avgifter för att man är för långsam med att ordna bland annat kontaktpersoner Foto: SVT

Östersund får betala för långsam hantering

Uppdaterad
Publicerad

Östersunds kommun krävs på sammanlagt 89 200 kronor i särskild avgift av Inspektionen för vård och omsorg. Anledningen är fördröjda insatser till behövande barn.

Det handlar om fyra olika ärenden. I två av ärendena dröjde det nio respektive 14 månader för Östersunds kommun att ordna fram en kontaktfamilj/kontaktperson. Förvaltningsrätten i Härnösand har inte funnit att kommunen haft några särskilda skäl till fördröjningen. Östersunds kommun har förklarat dröjsmålen med att det är svårt att få tag i kontaktfamiljer/kontaktpersoner.

Fick vänta på ledsagare

Förvaltningsrätten anser även att Östersunds kommun dröjt för länge med att ge en person en ledsagare. Att personen önskade en manlig ledsagare är inte ett skäl för att personen fått vänta i nio månader på hjälp.

Barnfamilj fick vänta länge

I det fjärde ärendet dröjde det drygt fem och en halv månad för kommunen att ordna bistånd till en barnfamilj. Biståndet i det här fallet var stöd och vägledning när det gäller föräldrarnas relation till sitt barn. Rätten anser att det inte funnits några särskilda skäl till dröjsmålet. Östersunds kommun har angett att det varit hög belastning på socialförvaltningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.