Östersund förbereder sig på flyktingström från Ukraina: ”Vi ska vara en öppen famn”

Uppdaterad
Publicerad

Samma dag som Ryssland invaderade Ukraina satte sig Östersunds politiker ner för att se över vilka möjligheter som finns för att ta emot krigsflyktingar. Effie Kourlos (C) menar att Östersund ska vara ”en öppen famn”.

– Det som är viktigt att signalera från Östersunds kommun är att vi ska vara en öppen famn för de människor som behöver hjälp och måste ta skydd ifrån krig och förföljelse, säger Effie Kourlos (C), kommunstyrelsens ordförande i Östersunds kommun. 

Bland annat har man börjat se över hur många lokaler som finns att använda som tillfällig bostad för de eventuella flyktingar som skulle kunna komma. Man har även undersökt vilka språkresurser som finns i form tolkar som kan hjälpa till.

– Det beror ju på hur flyktingströmmarna blir. De kommer ju in mot EU-länder så då lär ju EU fördela dem i sådant fall, sedan blir det ju en nationell fråga, säger Stephen Jerand (KD), kommunalråd i Östersunds kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakriget och Jämtland

Mer i ämnet