Foto: SVT

Östersund frias för crypton

Uppdaterad
Publicerad
Östersunds kommun frias från ansvar för parasitsmittan i dricksvattnet vintern 2010/2011.

Hovrätten menar att kommunen inte kan hållas ansvarig för att vattnet som distribuerades till kommuninvånarna, var smittat med parasiten cryptosporidium.

Hovrätten konstaterar att kunskapen om just parasiten cryptosporidium var låg inom Östersunds kommun, men kunskapen var låg i de flesta svenska kommuner vid tidpunkten.

Östersunds kommun har gjort vad som skäligen har kunnat krävas för att förhindra att undermåligt vatten distribueras till vattenabonnenterna.

Åklagaren hade hävdat i åtalet att det var oaktsamt av kommunens ansvariga att inte känna till riskerna med cryptosporidium och att man borde ha haft bättre rening. Men en enig hovrätt menar att kommunen inte har agerat så oaktsamt att någon brott har begåtts.

Det var i hösten 2010 som parasiten spreds i dricksvattnet i Östersund. Totalt insjuknade runt 30 000 personer i magsjuka av parasiten. Östersundsborna fick koka sitt dricksvatten i omkring 3 månader tills dess en ny UV-rening hade installerats och vattenledningarna spolats rena.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Cryptosporidium i Östersund

Mer i ämnet