Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunalrådet Effie Kourlos (C) meddelar att det inte finns förutsättningar för att överklaga den dom som stoppar byggplanerna på Gustav III:s torg. Hör hennes och Anders Sundins (S) syn på situationen. Foto: SVT/Arkiv

Östersunds kommun kommer inte att överklaga Busstorget-domen

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalrådet Effie Kourlos (C) meddelar att Östersunds kommun inte kommer att överklaga mark- och miljödomstolens dom gällande Gustav III:s torg.

Det skriver hon i ett pressmeddelande på torsdagen. För ett par veckor sedan stoppades den mycket omtvistade detaljplanen av domstolen. Enligt det centerpartistiska kommunalrådet finns det ingen politisk majoritet för att driva igenom en överklagan, vilket hon beklagar.

– Jag hade önskat att kommunen gjort det. Det fanns ju en överenskommelse mellan Alliansen och S från 2018 om att driva den här planen. Planen är fastställd av fullmäktige. Tyvärr så lämnar S och M nu denna överenskommelse av vad jag kan se är rent valtaktiska skäl. Med det så bildar de en majoritet mot att överklaga och då kan jag inte driva min och Centerpartiets uppfattning. Det vore dåligt ledarskap, säger Effie Kourlos i pressmeddelandet.

Busstorget Östersund

Socialdemokraterna: ”Nått vägs ände”

Socialdemokraterna har aviserat att man inte vill överklaga domen. I stället vill man ta omtag och ta tillbaka detaljplanen till ritbordet.

”Den nuvarande processen måste anses ha nått vägs ände. Vi tycker att en ombyggnad av GIII:s torg (busstorget) i Östersund behövs, men utveckling når man genom smarta lösningar tillsammans med medborgarna, myndigheter och sakkunninga – inte genom långa och dyra processer i domstolar” skriver S i ett pressmeddelande.

I ett gemensamt uttalande säger även Liberalerna och Moderaterna att man motsätter sig ett överklagande, och att ett omtag kan skapa större folkligt stöd.

Kommunalrådet Pär Jönsson (M) menar att det inte handlar om valtaktik.

– Så är det inte. Tidigare har det varit en bred politisk uppslutning men nu meddelade S igår att man hade fattat beslut att man går ifrån den. Då säger vi att visst, vi kan driva igenom det med en röst. Men det är en för viktig fråga för att ta med en så liten majoritet, säger han.

Kristdemokraterna ville överklaga

Kristdemokratiska kommunalrådet Stephen Jerand tycker att man borde ha gått vidare till en högre instans för att få klarhet om planen verkligen innebär en skada på riksintresset.

– Jag håller med Effie i det hon säger i detta. Jag tycker att man skulle ha överklagat det för att pröva detta, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lennart Köpsén och Sten Rentzhog från Stadsmiljöföreningen hoppas att diskussionerna nu får börja om från ruta 1. Foto: Björn B Schäfer, SVT Jämtland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Busstorget Östersund

Mer i ämnet