Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Silje Thomasson är en av flera föräldrar som har efterlyst samisk förskoleverksamhet i Östersund. Hör mer i klippet. Foto: SVT

Östersund öppnar samisk förskola till hösten

Uppdaterad
Publicerad

För sex år sedan lades den samiska avdelningen på förskolan Mosippan i Östersund ner på grund av svalt intresse från föräldrar och brist på personal. Men nu gör kommunen ett nytt försök och planerar för en ny samisk förskola till hösten.   

– Östersunds kommun har inte kunnat göra det här på flera år och samtidigt är det något som den samiska befolkningen har efterfrågat. Det känns jättekul att vi kan erbjuda det här nu. Samtidigt behöver vi att föräldrar anmäler sitt intresse för att det ska fungera, säger Anna Rosén, kommunens sakkunniga i förskolefrågor. 

Den nya förskoleavdelningen kommer att invigas lagom till hösten och tanken är att det pedagogiska innehållet kommer att utformas tillsammans med föräldrar och personal.

– Vi har vårt uppdrag som samisk förvaltningskommun att förhålla oss till men det är viktigt att föräldrarna och barnen är inkluderade så att vi tillsammans kan bestämma hur vi kan göra det här på bästa sätt , säger Rosén.

Efterfrågat undervisning i två år

Intresset för en samisk förskoleavdelning har länge varit stort i kommunen. Silje Thomasson, som kommer från Mittådalens sameby och som bor i Östersund har påtalat för kommunen att hon vill ha samisk undervisning för sina barn i två år.

– Det skulle betyda väldigt mycket för mina barn om det här blir verklighet och jag känner mig hoppfull. Det vi önskar främst är att personalen kan språket, i vårt fall, sydsamiska, och de kan lära barnen om kulturen. Att skolan kan bli en plats där de kan stärkas i sin samiska identitet utanför hemmet, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer