Östersunds FK – laget som går sin egen väg

Uppdaterad
Publicerad

Man kan fundera vart man har hamnat när man går in i Östersunds klubbhus. Är det en replokal eller? Här är lite annorlunda, man går sin egna väg med spelare från hela världen.

– Jag skulle tro att vi är mellan 12 och 14 olika nationaliteter. I fjol pratade vi ungefär 20 språk, säger Daniel Kindberg, klubbens ordförande.

– Vi tar stark ställning i samhället. Vi vill något och vi är tydliga med att vi håller på med fotboll för att bli mästare. Vi präglas av en stark kreativitet, initiativförmåga och mod, säger Daniel Kindberg.

Ambitioner, integration, konstnärsskap och mod. Det finns många ord för att beskriva Östersunds fotbollslags identitet. För att komma dit man vill genomför man varje år en kultursatsning. Förra året var det dans.

Östersunds FK

– Jag kom till klubben i somras. Då höll vi på med den här showen där vi skulle dansa. Det var annorlunda och liknade inget jag hade gjort förut. Men resultatet blev mycket bra i slutändan, säger Sotirios Papaianoplous.

– I år ska vi sjunga. Det kommer bli ännu bättre än förra året.

Gemenskap ska ge resultat på plan

Musik blir årets tema och precis som förra årets uppsättning av Svansjön så avslutas allt med en föreställning inför flera tusen personer där överskottet går till hjälporganisationer. I ett av rummen i klubbhuset repas det musik. i ett har man bokcirkel och i ett har man frukost i väntan på dagens träning. Gemenskapen utanför ska ge resultat på planen.

– Vi har en bra grupp och jag tycker om att vara här. Vi är många nya här, men vi är som en familj som gör allt tillsammans, säger Ailhaji Gero.

”Har verkligen varit en resa”

Laget har på några år gått från division två till allsvenskan. Mycket tack vare tränaren Graham Potter.

– Det här är min sjätte säsong här. Det har verkligen varit en resa. Vi har ett stort stöd. Ibland kan livet vara tufft, om vi då kan bjuda på lite glädje och underhållning så är det jättebra. Det är därför vi gör det här, säger Potter.

”Speglar samhället”

När det gäller integration har man redan hunnit långt och många har påverkats.

– Man får en större förståelse för andra. Allting är främmande tills man har stött på det. Det tycker jag speglar samhället idag, säger tränaren Björn Hamberg.

– Det här ger en enorm personlig utveckling. Det blir på ett helt annat sätt än om det bara skulle vara pojkar från bygden, säger Bobbo Sollander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Östersunds FK

Mer i ämnet