Förhandlingschef Larry Hallberg berättar om hur kommunen jobbar med revidering av löner

Östersunds kommun har bestämt sig – undersköterskorna får 300 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Östersunds kommun har tagit ställning till vilka yrkesgrupper som ska få mer än den allmänna löneökningen. Larry Hallberg, förhandlingschefen på Östersunds kommun, menar att Östersunds kommun har satsat på undersköterskor.

Det är bland annat IT-tekniker som får 1 500 kronor, rektorer som får 5 000 kronor och undersköterskor som får 300 kronor tillägg i månaden. Fackförbundet Kommunal hänvisar till förhandlingar i höst, men man uppger redan nu att 300 kronor är för låg summa.

Även Östersunds kommun inväntar det centrala avtalet som ska förhandlas fram i höst. Men kommunen har tagit ställning till att undersköterskorna får 300 kronor.

Svårt att rekrytera

Förhandlingschefen Larry Hallberg är medveten om både kritiken och svårigheten att rekrytera folk till omsorgen.

– Men tittar man 10 år tillbaka så har undersköterskorna fått runt 850 kronor utöver den allmänna löneökningen. Vi har grupper som inte fått en krona.

– Sen ska man komma ihåg att lönen är en del, sen är det vilka förutsättningar man har på jobbet. Bra chefer och arbetsmiljö och chans till kompetensutveckling är viktigt, säger han.

Hör förhandlingschefen i klippet om hur man väljer ut yrkesgrupper som ska prioriteras

Fler prioriterade yrkesgrupper som får 1500 kronor

  • Livsmedelsinspektörer
  • Nämndsekreterare      
  • Studievägledare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.