Situationen har förändrats flera gånger under våren, något som har gjort det svårt för serveringar att ställa om till att bli covid-anpassade.
– I början var det svårt att jobba då varken vi eller inspektörerna visste vad som gällde. Men vi har haft en dialog under våren och nu känns det tydligare, vi vet vad vi måste göra och hittills har det fungerat bra, säger Somyot Yotnan som driver Allstar i Östersund.
Eventuellt utökade kontroller
Från och med juli är det kommunernas ansvar att inspektera serveringar och se till att rekommendationerna efterlevs, ett uppdrag som tidigare sköttes i samarbete med smittskyddsläkare. I Östersund har man gjort 100-talet inspektioner sedan pandemin bröt ut och 15 företag har fått anmärkningar om bristande rutiner men kommunen tror ändå att man kommer klara uppdraget bra då majoriteten av alla serveringar följer reglerna.
– Överlag sköter de sig bra, de vill göra rätt och håller sig uppdaterade. Sen håller vi naturligtvis koll på smittoläget i länet och om vi får en större spridning kan vi behöva utöka antalet kontroller, säger Sofie Vidström, hälsoinspektör på Östersunds kommun.
Lättare åtgärder
I Åre har det genomförts 40 inspektioner under våren varav 24 har ledde till anmärkningar. Både i Åre och Östersund har kritiken främst bestått av anmärkningar om för stor trängsel i lokalerna och brist på handsprit. Men ingen servering i kommunerna har tvingats att stänga.
– Vi har bara behövt be restaurangägare att vidta lättare åtgärder vilket de har gjort. Nu känns det som om vi har kontroll på läget även om vi skulle se en ökning av besökare i sommar, säger Daniel Fackel, miljöchef på Åre kommun.