Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Serveringar har varit tvungna att förändra stora delar av sin verksamhet för att minska spridningsrisken av Covid 19. Krogägaren Somyot Yotnan berättar om vad han tänker kring förändringarna. Foto: SVT

Krogarna klarar corona-kraven

Publicerad
Sedan coronapandemins utbrott i mars har krogar runt om i landet behövt anpassa sig till en ny verklighet med färre besökare och fler inspektioner av verksamheten. I Östersund och Åre har flera serveringar fått anmärkningar men ingen har varit tvungen att stänga.

Situationen har förändrats flera gånger under våren, något som har gjort det svårt för serveringar att ställa om till att bli covid-anpassade.

– I början var det svårt att jobba då varken vi eller inspektörerna visste vad som gällde. Men vi har haft en dialog under våren och nu känns det tydligare, vi vet vad vi måste göra och hittills har det fungerat bra, säger Somyot Yotnan som driver Allstar i Östersund.

Eventuellt utökade kontroller

Från och med juli är det kommunernas ansvar att inspektera serveringar och se till att rekommendationerna efterlevs, ett uppdrag som tidigare sköttes i samarbete med smittskyddsläkare. I Östersund har man gjort 100-talet inspektioner sedan pandemin bröt ut och 15 företag har fått anmärkningar om bristande rutiner men kommunen tror ändå att man kommer klara uppdraget bra då majoriteten av alla serveringar följer reglerna.

– Överlag sköter de sig bra, de vill göra rätt och håller sig uppdaterade. Sen håller vi naturligtvis koll på smittoläget i länet och om vi får en större spridning kan vi behöva utöka antalet kontroller, säger Sofie Vidström, hälsoinspektör på Östersunds kommun.

Lättare åtgärder

I Åre har det genomförts 40 inspektioner under våren varav 24 har ledde till anmärkningar. Både i Åre och Östersund har kritiken främst  bestått av anmärkningar om för stor trängsel i lokalerna och brist på handsprit. Men ingen servering i kommunerna har tvingats att stänga.

 - Vi har bara behövt be restaurangägare att vidta lättare åtgärder vilket de har gjort. Nu känns det som om vi har kontroll på läget även om vi skulle se en ökning av besökare i sommar, säger Daniel Fackel, miljöchef på Åre kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet