Foto: Östersunds sjukhus SVT/Arkiv

Östersunds sjukhus allt populärare hos AT-läkarna

Uppdaterad
Publicerad

I den senaste rankingen över bra utbildningssjukhus för AT-läkare har Östersunds sjukhus klättrat från plats nummer 60 till plats nummer 47.

Det är Sveriges Yngre Läkares Förening, SYLF, som sedan år 2000 undersöker hur AT-läkarna upplever sina arbetsplatser. I år toppas listan av Höglandsjukhuset i Eksjö, följt av Avesta lasarett och Kristianstads centralsjukhus. Totalt finns 67 sjukhus med på listan, sist hamnar Sollefteå sjukhus.

Bra handledning = högt betyg

De sjukhus som hamnar högt i rankingen har ”någon som har ett tydligt mandat i sin roll som AT-chef eller AT-­samordnare, strukturerad handledning och tydlig introduktion”, skriver SYLF.

Östersund fick 4,5

AT-läkarna fick bland annat frågan: ”Vilket sammanfattande betyg vill du ge din AT? Från 1–5 där 1 är mycket dåligt och 6 är mycket bra.” Höglandsjukhuset i Eksjö, som toppar listan, fick 5,67 i betyg. Östersunds sjukhus fick 4,5. 

Hela listan finns här.

AT-läkare

Visa

Allmäntjänstgöring (AT) är en tidsbegränsad anställning under handledning för den som fullgjort läkarutbildning på läkarprogrammet. Allmäntjänstgöringen omfattar minst 18 månader och läkaren kallas under denna tid AT-läkare.

Efter fullgjord tjänstgöring och godkänt AT-prov kan Socialstyrelsen utfärda läkarlegitimation. Erhållen läkarlegitimation är ett krav för att få påbörja specialiseringstjänstgöring (ST).

Källa: Wikipedia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer