Hans Carlsson, tidigare vice vd på Östersundshem. Foto: SVT arkiv

Östersundshems vice vd fick lägenhet renoverad av Peab

Uppdaterad
Publicerad

När Hans Carlsson var vice vd på Östersundshem lät han Peab renovera en lägenhet i Umeå. Vid samma tidpunkt betalade Östersundshem två fakturor till Peab på drygt 244 000 kronor. De attesterades av Hans Carlsson.

2018 polisanmälde Peab en av sina arbetschefer. Enligt anmälan hade han låtit bli att fakturera en privatperson för en lägenhetsrenovering som Peab hade utfört 2016. Privatpersonen var Hans Carlsson.

Totalt landade renoveringen på 180 000 kronor plus moms. Allt belastades på ett av Peabs projektkonton som arbetschefen var ansvarig för.

Fakturor till Östersundshem

I juli samma år kommer två fakturor från Peab till Östersundshem exploatering AB. En är på drygt 100 000 kronor och den andra på 144 000 kronor exklusive moms. Båda avser ”köpta kalkyler och projektledningstjänster”.

I båda fallen är referensen hos Östersundshem Hans Carlsson. Peabs referens är den polisanmälde Peab-chefen.

I förundersökningen har polisen ställt frågor till Östersundshem för att reda ut vad just dessa fakturor gäller. I svar framkommer det att Östersundshem inte hittat någon skriftlig dokumentation gällande avtal eller beställning. Ingenting finns dokumenterat och de är osäkra på vad fakturan avser.

Förnekar brott

Både Hans Carlsson och Peabs arbetschef förnekar brott.

Vad gäller lägenhetsrenoveringen menar Hans Carlsson att han inte fick någon faktura och att han sedan glömde bort det. Peabs arbetschef pekar också på att fakturan hamnade mellan stolarna och glömdes bort.

Vad gäller fakturorna som Östersundshem betalade till Peab menar båda att arbete har utförts. Ingen minns vad just de två fakturorna gällde men Hans Carlsson pekar på att man hade ett partneringavtal och då betalar man för tjänster i likhet med de två fakturorna.

Frågar om samband

I förhör frågar förhörsledaren:

Östersundshem har ifrågasatt riktigheten avseende två fakturor från Peab till Östersundshem Exploatering där du står som referens och som du attesterat? Kan denna faktura kvitta renoveringskostnaden?

Hans Carlsson svarar:

Totalt främmande för mig att låta Östersundshem betala för mina privata renoveringar.

Peabs arbetschef är åtalad, misstänkt för grovt givande av muta och trolöshet mot huvudman. Hans Carlsson misstänkt för grovt tagande av muta.

SVT har varit i kontakt med Hans Carlssons advokat. Hon säger att de inte vill kommentera förundersökningen i nuläget utan hänvisar till att de inväntar förhandlingar i tingsrätten då Hans Carlsson kommer föra fram sin talan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mutbrottsmisstankar mot Daniel Kindberg

Mer i ämnet