Den vita skatan har gästat gårdarna i byn Skucku, Svenstavik, denna vinter. Foto: Anna Svemark

Se den ovanliga vita skatan gästa byn Skucku i Svenstavik

Uppdaterad
Publicerad

En vit skata har siktats i byn Skucku, Svenstavik, under vintern. Nästan varje dag är den på besök hemma hos familjen Svemark.

Redan i augusti i fjol dök den upp. Bruno Svedmark var den som såg den först.

– Första tanken var att det var en måsunge, som kommit på villovägar, säger han.

Inte albino

Även om den är vit är det inte en albino – då skulle den ha haft röda ögon. Istället handlar det om en störning i processen som lagrar pigment i fjädrarna, ett medfött tillstånd som kallas leucism.

– Man kan tro att den ska bli utstött av de andra, men den är väldigt tuff när det kommer någon annan och ska ta maten av den, berättar dottern Anna Svemark, som sett den då hon hälsat på hos mor och far.

Unik i sitt slag

– Likväl kan den sitta bland de andra ”vanliga” skatorna och äta, berättar Anna Svemark som skickade in bild på skatan till Tittarbilden.

I augusti 2018 rapporterade SVT Värmland om att en vit skata skuttar runt i Karlstad.

Då uttalade sig ornitologen Karl-Erik Möberg om att det är en unik skata och ovanlig att se – men troligen ingenting som orsakar att ornitologer runt om i landet kastar sig iväg för att beskåda den. Detta eftersom det ”bara” är en svensk skata och ingen långväga gäst.

Även 2017 kunde SVT rapportera om en siktad vit skata, då i Gävleborg där Niklas Gille fångade en vit skata på bild.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

En vit skata som sitter i snön och har en bit mat framför sig. Skatan är svart på näbben och i ansiktet, har svarta ben men är vit på kroppen.
Den vita skatan har gästat gårdarna i byn Skucku, Svenstavik, denna vinter. Foto: Anna Svemark