Kelly von Ruler från Nederländerna är en av dem som deltar i den tuffa tävlingen. Foto: SVT

Ovanligt tufft hinderbanelopp hålls i Åre

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 700 deltagare från 34 länder är just nu på plats i Åre för att delta i ett av världens tuffaste hinderbanelopp – Spartan Ultra World Championship.

Spartan Ultra är en tävling som går ut på att under 24 timmar springa så många varv som möjligt runt en cirka 8 kilometer lång bana med 25 hinder.

Inför tävlingen, som startar på lördag, har det byggts stora hinder runtom i byn och på fjället. Snön och kylan gör det till ett av de tuffaste loppen som organisationen anordnat.

En av de som deltar i tävlingen är Kelly von Ruler från Nederländerna. Hon håller med om att tävlingen i Åre kommer att bli tuff, men ser ändå fram emot den.

– Jag älskar att utmana mig själv, säger hon.

Många åskådare

När starten går klockan 12 på lördagen är det runt minus fem grader och har snöat, berättar SVT:s reporter Eva Danielsson i Åre. Det blåser litegrann – men mer upp mot fjället Åreskutan. Byn har gått man ur huse för att se starten, och det står åskådare ute på olika platser längs banan.

Tävlingen avslutas efter ett dygn, men favoriten förutspås vara klar till niotiden på morgonen – det är amerikanen Robert Killian och klarar han 21 varv med ett snitt-tempo på cirka 9 kilometer per timme kan han vinna 1 miljon dollar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.