Peab-medarbetaren överklagar till Högsta domstolen

Publicerad

En av de som misstänks ha varit delaktig i ekobrottshärvan kring ÖFK överklagar nu hovrättens beslut om kvarstad, det vill säga att Kronofogden säkrat hans tillgångar.

Mannen,  en före detta anställd på byggföretaget Peab, yrkar på att Högsta domstolen upphäver kvarstadsbeslutet.

Både den man som vi kallat Sollefteåföretagaren och Peabmedarbetarens tillgångar belades med kvarstad, efter misstankar om ekonomisk brottslighet. 11 miljoner säkrades i utredningen.

Hämtades av polis

Det var den 17 april som polisen slog till mot Östersundshem och beslogtog den tidigare vd:n Daniel Kindbergs dator. Samtidigt framkom det att han var anhållen, misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott.

Dagen därpå hämtas den så kallade Peabmannen av polis. Misstankar riktas också mot Sollefteåföretagaren, som misstänks för grovt bokföringsbrott och grovt bedrägeri.

SVT har sökt mannens advokat.

Det här är kvarstad

Visa

Kvarstad är ett domstolsbeslut som innebär att Kronofogdemyndigheten kan säkerställa egendom så att den tilltalade eller misstänkte säljer den eller på annat sätt använder eller flyttar dessa belopp så att den som har anspråk på den misstänkte blir utan pengar.

Den person vars kapital eller annan betalningssäkring tas i anspråk, förlorar i och med kvarstad rätten att förfoga över den delen av sin egendom.

Kvarstad är en tillfällig åtgärd i väntan på att en domstol avgör ett ärende.

Källa: Kronofogden 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Daniel Kindberg i ekobrottshärva

Mer i ämnet