Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Urban Tirén, regionöverläkare på region Jämtland Härjedalen, menar att vaccinationsviljan hos unga i hög. Hör mer i klippet. Foto: SVT

På onsdag drar ungdomsvaccineringen igång i Jämtlands län

Uppdaterad
Publicerad

På onsdag inleds vaccinationen av ungdomar som är under 18 år genom en drop-in vaccinering i Östersund.

Omkring 3000 ungdomar ska erbjudas vaccin, men alla kommer inte hinna få den första dosen innan de ska tillbaka till skolbänkarna.

– Vi kommer inte att hinna med alla innan skolstarten men hoppas att många ska få dos ett under augusti och att de har fått båda doserna senare i höst, säger Urban Tirén, regionöverläkare på region Jämtland Härjedalen.

Förutom drop-in vaccineringen kommer man även att kunna boka tid för att vaccinera sig via telefon eller internet från och med den femte augusti. Ungdomar som bor i Krokoms kommun kan även boka tid genom att ringa redan imorgon förmiddag.

Behöver föräldrars samtycke

Gruppen som berörs är ungdomar som är födda 2005 eller tidigare. Då det handlar om människor som inte är myndiga behöver regionen att vårdnadshavaren antingen följer med vid vaccinationstillfället, eller att de har skrivit under en blankett som styrker att de samtycker till vaccinationen.

I vissa fall kan sköterskorna även göra en mognadsbedömning på plats och se huruvida individen själv är kapabel till att bestämma om denne vill vaccinera sig.  

– Min erfarenhet är att de kan ta ett sådant här beslut själv. Vi kontrollerar främst att de vet vad det innebär att vaccinera sig, säger Tirén.

Hör mer om vaccinationerna av ungdomar i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet