Pär Jönsson har i åratal varit moderaternas toppnamn i Östersund. Nu ser han ut att bli det även under den kommande mandatperioden. Foto: SVT

Pär Jönssons revansch på nomineringsmötet

Publicerad

Moderaternas valberedning i Östersund vill peta ned Pär Jönsson tio steg på valsedlarna. Men efter partiets nomineringsmöte på måndagen toppar han på nytt listan.

Pär Jönsson har suttit i Östersunds kommunfullmäktige sedan mitten på 80-talet och i flera val har han toppat listan till fullmäktige. Därför höjde nog fler än en på ögonbrynen när han helt plötsligt petades ned från toppositionen. Och det rejält. Man ville placera honom först på tionde plats.

Jönsson blev toppkandidat

Men efter måndagens nomineringsmöte är Jönsson på nytt partiets främsta kandidat till en kommunalrådsplats. Valberedningens toppkandidat Robert Hamberg blir tvåa på valsedlarna.

Känns det som du har fått en upprättelse?

– Jo visst är det så, säger Pär Jönsson.

Han erkänner att han blev tagen på sängen när han såg valberedningens förslag.

– Man kan gräva ned sig i konspirationsteorier om varför det blev så här. Lika märkligt var ju att de samtidigt petade ned Joel Nordqvist. Han är ung och har verkligen visat framfötterna senaste mandatperioden. Men själv väljer jag nu att dra ett streck över det här och gå vidare, säger Pär Jönsson.

”Nordqvist ett framtidsnamn”

Joel Nordqvist hamnade till slut på femte plats och för moderaterna gäller nu att ställa sig bakom den lista man går till val på.

Hur känns det att gå in i en ny mandatperiod när du vet att du varit ifrågasatt?

– Ett nomineringsmöte är som en uppslitande skilsmässa. Hårda ord flyger i luften men till slut får man samla ihop sig och gå vidare i livet, menar Jönsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer