Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Höj spänningen under Para-VM i Östersund. Hör sitski-åkaren Arnt-Christian Furuberg förklara klassificeringen. Foto: Björn B Schäfer/SVT

VM i Östersund ska öka intresset för parasport

Uppdaterad
Publicerad

Para-VM i Östersund är en viktig pusselbit i arbetet för att lyfta paraidrotten. En annan bit är att publiken upptäcker tävlingarna. 

Arnt-Christian Furuberg från Falun är med i landslaget och tävlar i sitski – sittande längdskidåkning. Men eftersom han varit sjuk står han över VM i Östersund. Han har istället bytt nummerlappen mot en expertroll i SVT:s sändningar.

Dessutom brinner han för att få fler att förstå det som kan upplevas som komplicerat: Hur man avgör vem som vinner.

– Klassificeringen är mycket noga uträknad. Det är läkare, fysioterapeuter och forskare som ser till att det blir rättvist, säger Arnt-Christian Furuberg.

Själva tanken är att man tar åktiden och reglerar den efter den klassificeringen åkaren har utifrån sitt handikapp.

Hör Arnt-Christian Furuberg förklara mer hur klassificeringarna fungerar i klippet ovan.

Har du någonsin undrat hur en sitski fungerar? Hur är det till exempel att skida uppför när man inte kan parallella? Hör Arnt-Christian förklara i videon nedan!

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVTs expert under Para-VM i Östersund, Arnt-Christian Furuberg, förklarar i klippet hur det är att åka sitski. Det är rejält tungt uppför men desto lättare utför, konstaterar han. Foto: Björn B Schäfer, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.