Parasiträttegång inleds

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen börjar rättegången mot Östersunds kommun, om spridningen av parasiten Cryptosporidium vintern 2010. Kommunen krävs på 3 miljoner kronor i företagsbot.

Sent en fredagskväll i slutet av november 2010 kom larmet till Östersundsborna. Drick inte vattnet ur kranarna. Någon form av smitta misstänktes finnas i vattnet.

Det visade sig vara en parasit – Cryptosporidium – som orsakade svår magsjuka hos de som smittades. Och många smittades under de tre månader det tog att få bort parasiten. Beräkningar visar att omkring 30 000 personer insjuknade.

Cryptosporidium i Östersund

I åtalet mot Östersunds kommun, så menar åklagaren kommunen inte har haft tillräcklig rening av vattnet och därigenom genom oaktsamhet förgiftat dricksvattnet och kommunen krävs på 3 miljoner kronor i företagsbot.

Dessutom kräver åklagaren att 3 miljoner kronor ska förverkas av Östersunds kommun. Det är de pengar som kommunen sparade in på att inte installera uv-rening under fem år, menar åklagaren.

Men någon källa till smittan hittades aldrig. Flera felkopplade avlopp hittades, där avloppvatten rann ut i dagvattnet och sedan ut i storsjön. Men alla dom avloppen var felkopplade för länge sedan, så ingen kan ställas tillsvars för det.

Den här rättengången kommer att blir prejudicerande, eftersom det är första gången som en kommun ställs till svars för att ha förgiftat vattnet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cryptosporidium i Östersund

Mer i ämnet