Patient blev utan sjuktransport på julafton

Publicerad

Ambulanspersonal på en ort i Jämtland bedömde att en patient kunde klara sig med sjuktransport till Östersund sjukhus, och inte var i behov av ambulans. Men sjuktransporten kom aldrig fram till patienten enligt en avvikelserapport från Region Jämtland Härjedalen.

Enligt avvikelserapporten misstänkte ambulanspersonalen att patienten hade stukat eller möjligtvis hade en fraktur på fotleden, men inte var i behov av ambulansvård.

Ambulanspersonalen beställde då sjuktransport till patienten och lämnade platsen. Efter att sjuktransporten inte dykt upp på tre timmar så ringde patienten själv till SOS Alarm och undrade var sjuktransporten blivit av, men patienten kom ändå inte till sjukhus.

Fick ”en känsla” av att något inte stämde

Ambulanspersonalen som hade undersökt patienten på förmiddagen julafton 2016 fick ”en känsla” av att något inte stämde senare på kvällen. Personen kollade upp hur det hade gått och fick veta att patienten aldrig hade kommit till sjukhus, trots att man hade bedömt att läkarbedömning var nödvändig.

Ambulanssjukvårdaren fick inte tag på patienten och kontaktade polisen efter julhelgen. En patrull åkte och tittade till patienten, som var uppe och gick men haltade lite.

Rapportförfattaren understryker att den aktuella beställningscentralen bör se över sina rutiner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer