Peabmannens advokat Jan-Åke Nyström Foto: Rolf Lunneborg/SVT

Peabmannen om fakturorna: ”Udda och ovanlig lösning”

Publicerad

I polisförhören för ett och ett halvt år sedan erkände Peabmannen fakturabluffen, men idag var det en annan berättelse som framkom i Ångermanlands tingsrätt. 

Peabmannen har förlorat jobbet och står åtalad för grov trolöshet mot huvudman för att ha godkänt fakturor som han visste var osanna. Peab och Östersundshem har begärt 20 miljoner i skadestånd av de tre åtalade och Peabmannen är en av de tre som kan bli solidariskt skadeståndsskyldiga. Förutom att han riskerar fängelse har han redan förlorat chefsjobbet i Peab.

Erkände i polisförhör

När härvan avslöjades förra året medgav han i polisförhören i stort de omständigheter som åklagaren påstår i åtalet och han är enligt åklagaren en av de nyckelpersoner som möjliggjorde överföringen av miljonbelopp till Östersunds Fotbollsklubb under åren 2013 till 2017.

I tingsrätten lämnar han dock en modifierad berättelse jämfört med polisförhören. Sollefteåföretagaren hade introducerats på stadsdel Norr som en sidoentreprenör av Daniel Kindberg och beställaren Östersundshem.

”Udda och ovanlig lösning”

Uppdragen gjordes aldrig på uppdrag av Peab och själv säger han sig bara ha haft till uppgift att fakturera vidare det Sollefteåföretagaren ville ha betalt för. Det var en udda och ”ovanlig” lösning, förklarade han, men beställaren ville ha det så. Jobben till Sollefteåföretagaren fördelades av Daniel Kindberg.

Peabmannen säger att hans fokus var att se till att Peab, som hade totalentreprenaden, fick betalt när Sollefteåföretagaren fakturerade via dem. Åklagaren undrade om han själv sett Sollefteåföretagaren med sina maskiner och sin personal på stadsdel Norr.

– Ja, det har jag, sa Peabmannen men sa senare att han inte var hundraprocentigt säker. Det kunde ha varit någon annan entreprenör också, förklarade han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rättegången mot Daniel Kindberg

Mer i ämnet