Peja Lindholm, här under vinter-OS 2014. Foto: Tobias Röstlund/TT

Curling: Peja Lindholm blir ny förbundskapten – i Kina!

Uppdaterad
Publicerad

Efter nio år som tränare i det svenska curlinglandslaget meddelade Peja Lindholm för några veckor sedan att det var dags för nya utmaningar. Fyra OS-medaljer och fem VM-guld fick han vara med och hämta hem under sina år med Sverige. Nu väntar en ny roll som förbundskapten – i Kina.

– Det står klart och tydligt i uppdraget, OS guld är det enda som gäller, säger han.

Det starkaste minnet från de nio åren som Sveriges förbundskapten i curling är minuterna efter team Hasselborg tagit OS-guld och fick kliva upp på pallen. Nu ett år senare väljer Peja Lindholm att kliva ur de blå-gula kläderna och istället ta sig an rollen som förbundskapten i Kina.

Peja flyttar inte till Kina

I den första förfrågan ville Kina att han skulle flytta till Peking men efter lite diskussion har en annan plan utformats.

-  I mitt uppdrag nu har jag haft 130 resdagar och det är jag inte beredd att ändra på, med familj på hemmaplan i Östersund. Jag kommer att anställa tre headcoacher som kommer att ha hand om de tre OS-grenarna dam, herr och mixdubbel. De tre kommer att bo i Kina så de kommer att vara mina ögon och öron, säger han.

Se klippet ovan för att höra Pejas egna tankar om uppdraget. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.