Foto: SVT

”Pengarna är förlorade”

Uppdaterad
Publicerad

Härjedalens kommun kommer inte att begära flygbolaget Avies i konkurs, trots att kommunen har stora krav på bolaget.

Det estniska flygbolaget Avies trafikerade tidigare bland annat sträckan Sveg – Arlanda. I februari så bröt plötsligt Trafikverket det upphandlade avtal med Avies som man haft, efter det att flygbolaget haft stora problem med både säkerhet och inställda flyg.

Efter sig lämnade Avies stora skulder, främst till de kommuner som man trafikerat. Härjedalens kommun hade krav på runt 500 000 kronor på bolaget. Frågan om att begära bolaget i konkurs väcktes då.

SVT granskar Avies

– Så kommer det inte att bli, säger nu Gunilla Zetterström Bäcke (S), kommunstyrelsens ordförande i Härjedalen till SVT Nyheter Jämtland. Efter att ha tittat närmare på frågan och diskuterat med andra kommuner, kronofogden och skatteverket så ser vi att det inte är någon mening.

I och med att Trafikverket bröt avtalet med Avies  så förlorade bolaget sin inkomst. Kronofogden har gjort en utredning och konstaterat att bolaget inte har några tillgångar.

– Vi får betrakta de här pengarna som förlorade, säger Gunilla Zetterström Bäcke.

Just nu trafikerar flygbolaget Nextjet sträckan Sveg- Arlanda och från i oktober tar Flexiflight över trafiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Avies

Mer i ämnet