Margareta Oskarsson i Hoting är upprörd över bostadsbolagets rivningar av pensionärslägenheter. Foto: Björn B Schäfer, SVT Jämtland

Pensionärer protesterar mot rivning och påtvingad flytt

Uppdaterad
Publicerad

I Strömsunds kommun ska populära enplanshus rivas och hyresgästerna erbjuds tomma lägenheter som de inte vill bo i.

Kommunala bolaget Strömsunds Hyresbostäder har bestämt sig för att fylla tomma lägenheter genom att riva andra hus där folk vill bo. Det här upprör många pensionärer i Backe, i Gäddede och i Hoting. Det är ett 20-tal enplanshus, byggda för äldre, på dom här orterna som ska rivas.

Vräker gamla människor

Margareta Oskarsson bor i Hoting i ett hus, som i och för sig inte är rivningshotat nu, men hon har ändå valt att engagera sig i frågan.

– Det som retar mig mest är att de vräker gamla människor och tvingar dom att flytta till tomma lägenheter med trappor.

Det var när Jämtlands tidning skrev en artikel om planerna som många av de boende fick klart för sig omfattningen och blev upprörda över villkoren. Redan till den 1 juli i sommar gäller uppsägningarna av kontrakten. Då ska de boende ha bestämt sig för vilken lägenhet de vill flytta till.

Obefintlig information

Ann-Britt Rönnberg bor i samma område där några hus nu ska rivas.

– Hela proceduren har gått jättefort. Vid vårt årliga husmöte förra året sa Strömsunds Hyresbostäder ingenting om några planer på rivning. Och så nu i vår så kommer ett rekomenderat brev med uppsägningar till några av oss att vara ute före den 1 juli. Ingen diskussion eller information i övrigt.

De kommande rivningarna och flyttkarusellen i Hoting, Backe och Gäddede är det självklara ämnet när vännerna numera träffas. Foto: Björn B Schäfer, SVT Jämtland

Inte bara för pensionärer

Kritik finns också att Strömsunds Hyresbostäder tagit bort begreppet ”pensionärslägenheter”. Vilket innebär att flera av de populära enplanshusen med rullstolsramp numera också bebos av yngre och fullt friska.

– De här husen är byggda för oss pensionärer. Det är bara så, slår Margareta Oskarsson fast. Jag bor i pensionärslägenhet, sen får de säga vad de vill!

Hör mer i klippet, om de boendes kritik mot bostadsbolaget i Strömsund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.