Personal stängde av larm två gånger utan att titta till brukare

Publicerad

Personal på ett demensboende i Härjedalen stängde av larmet från en brukare två gånger utan att gå in till den boende. Det innebar att brukaren inte fick hjälp trots att personalen visste att personen var uppe.

Personalen har en handenhet och via den kan de boendes larm stängas av eller kvitteras och den använde personalen en morgon på ett demensboende i Härjedalens kommun. Kommunens egen utredning visar att brukaren larmade klockan 06:42 utan att få hjälp, klockan 06:52 utan att få hjälp, först när den boende larmade en tredje gång och det varit skiftbyte för personalen fick personen hjälp. Utredningen visar också att personalen var medveten om att brukaren var uppe och troligtvis behövde hjälp, men ändå valde att stänga av larmet.

Agerandet innebar, enligt den Lex Sarah-anmälan Härjedalens kommun har gjort, att personen som larmade fick vänta med bllöt blöja och att det var risk att denne skulle larma.

Nu får Inspektionen för vård och omsorg hand om anmälan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.