Kristina Holmblad är projektledare. Foto: SVT

Personer långt utanför arbetsmarknaden får arbetspröva

Publicerad

Östersunds kommun har startat ett projekt för att minska utanförskap genom att ställa krav på upphandlade företag att erbjuda praktikplatser för personer långt utanför arbetsmarknaden.

Projektledaren Kristina Holmblad säger att det är en möjlighet att få en matchning mellan företagare och praktikanter, så att företagen får ett mervärde i att nå grupper som man inte når annars.

– Vi gör ju det här för första gången så vi kommer att långsamt testa oss fram tills vi har en hållbar modell som verkligen fungerar, säger Kristina Holmblad.

Byggbranschen först

Första testet blir en upphandling i byggbranschen som annonseras i december. Östersunds kommun ska bygga om de lokaler som Palmcrantzsskolan tidigare låg i för att fler verksamheter från Teknisk förvaltning ska kunna samlas där.

Det handlar bland annat om att bygga omklädningsrum, iordningställa snickerier och verksamhetsförråd.

”Tanken är alla parter ska vinna på detta”

I upphandlingen kommer kommunen att ställa krav på att företaget som vinner upphandlingen ska ta emot fyra praktikplatser i minst fyra månader vardera.

– Tanken är alla parter ska vinna på detta. Den som idag står utanför arbetsmarknaden får erfarenhet, samhället inklusive kommunen minskar sina kostnader om fler människor får jobb och företagen får ett bra tillfälle att hitta nya medarbetare, säger Kristina Holmblad.

Ger gott resultat

Det finns också flera goda exempel på hur man jobbar med socialt ansvarsfull upphandling finns runt om i landet. I både Göteborg och Örebro har man sedan några år arbetat systematiskt med socialt ansvarstagande i upphandlingar, och man ser goda resultat för både individer och företag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer